selamat semua ye, kali ini season kedua bersama saya chef wan dalam rancangan Masak memasak aahhh masaklah kau. So macam mane rase puasa hari pertama di bulan ramadhan pada tahun ini, tuan hamba steady saje hehe..sebenarnya tuan hamba tak tahu nak citer ape so korang semua belek-belek saje la ape yg ade di bawah eh.
Kangkong masak hentam & Fillet masak halia
Fillet ikan talapia masak halia
- Kompom la kene ade Fillet ikan talapia tak kalau nak fillet atau isi lain pun bole ikut kehendak masing-masing la ye. time ni saya pakai ikan seekor dan di fillet sendiri oleh saya.
- So goreng garing isi ikan tersebut bersama rempah (kunyit,serbuk cili dan lada sular) selesai tu jangan lupe eh goreng dengan tepung sekali. tepung tu tuan hamba pakai tepung gandum saje al-maklum la bujang. hehe
Untuk kuah halia pula
- Hiriskan 1/2 bawang merah dan putih sebiji saiz ibu jari dan didadukan ye so baru nampak style dan juga lada kecik 5 biji sebab maleh nak pedas sangat, ini cuma nak kasi hot sikit pada lauk.
- Dah name lauk pun halia so halia jangan dilupa, kasi hiris panjang-panjang ni pun sebab style tau. saiz halia 1 inci pun da ok.
- So tumiskan semua rencah diatas bersama, jangan sampai hangit ye kang tak sodap pulak
- Selesai saje tumis dalam kurang 2 minit terus curahkan air (tea cup size), dan juga tepung satu sudu teh nak kasi kuah pekat sikit laaaaaaa.
- Last sikali jangan lupe gula dan garam secukup rase tak lupe eh sos tiram letak dalam setengah sudu teh.
Kangkong masak hentam
- Hiris 1/2 bawang merah dan seulas putih biasa-biasa saje bentuk eh, ni tak yah nak style sangat pun tak ape.
- Lada merah sebiji dan dihiris halus ye.
- Potong kangkong ikut saiz jari kelingking, hahaha ikut kehendak korang la ye.
- Tumiskan semua rencah-rencah ye, sehingga bau naik dan terus campurkan sayo kangkong
- Last sekali campurkan sos tiram satu sudu untuk kasi rase.
Kelentang kelentong habis sudaaaaaaaaa. ok gerak dulu ye..
haha chef wan, yg mana kangkung? huhu ;)
ReplyDeletenaissss
haah ye tak ye pulak, lupe da nk mention. yg sebelah kiri tu kangkong dan sebelah kanan ikan halia. yg meja tu meja bujang..kene mention gak ke?haha
ReplyDeletehaha cehh.
ReplyDeletetu haa gunting sapa?
baik mengaku cepatt..
gunting tu makcik mane ontah yg pi lotak kat situ..hari ade mari belajar memasak..haha :P
ReplyDeletehihi potong kangkung jgn guna gunting tu wan.... ;)
ReplyDeleteAiseyman..mestila..takkan guna gunting, ini bkn yong taufu nk gn gunting
ReplyDelete