salam ceria semua..owhhhh yeah santai...ha nmpk ye smua baik2 belaka nmpk ye..
tp sblum memulakan rancangan ini sy ingn mengambil dikesempatan untk meminta anda smua untk sedekah kan al-fatihah kepada 3 org yg mane telah kembali ke rahmatullah pd tragedi bazaar di jasin pada ramadhan tahun..semoga roh mereka di cucuri rahmat dan semoga keluarga mereka kuat dalam mghadapi dugaan ini..*take 10 second silent amin
alhamdulillah sudah masok hari ke empat kite smua berjuang dalam bulan ramadhan al-mubarak tahun ini semoga kite kuat mgharungi dan menjalan kan ibadah sepanjang bulan ini dan bulan2 seterusnya amin..
so anda masih bersama chef wan dalam rancangan "masak memasak aahhh masaklah kau"..haaaaa..so kali ini sy ingt la nk hentam anda dgn masakan ala2 western gitu..haha..menu untk hari ke3 dan ke4 bagi kanak2 rabina kolej..haha..so get prepare cz we are ready to rumble2 at the dapo..hehe..
so menu hari ketiga untk episode ini sy telah menyediakan makanan jowo dgn sentuhan western sedikit..ha nusantara masih di hati gitu..haha..dgn pekene 2 lauk pertama "daging msk kicap black pepper berhangin" dan juga "sayur campur goreng berlemak-lemak gitu.." kali ni santap kompem2 trbaring..haha..
ha selesai sesi untk hari ke tiga pnye menu..so teruskan la dgn yg hari keempat..btul2 western tp jowo tetap jowo
so cara2 nk memasak "daging msk kicap black pepper berhangin" mmg mudah sekali semcm ABC..haha
~bawang putih dan merah mngikut kuantiti perut yg hendak di muatkan..ha..cam mane 2..kekeke..
~halia 1 inci seteng
~ketumbar,jintan,lada hitam dan putih
~lada boh sedikit dan udang kering cukup2 rase ha gitu..
ok2 ramuan2 ini hendak la di hempuk hingga lumat ye..jgn xlumat..kang tercekik mmg hentam len plak.haha..lalu ditumis sehingga garing dalam masa yg same bole la letakkan garam dan gula secukup rasa anda..di tambah sedikit sos tiram..berserta dgn kayu manis
~daging, kentang dan karot sebgai ramuan penting dalam masakan ini..sukatan hendak la dgn mgikut kehendak perut ye..
so bahan2 ini pula direneh bersama dgn ramuan2 sebentar td dan di campur dengan air yg sedikit shj ye setakat untk lembut kan daging supaya sebati..jd biar kan untk bape minit.. bkn bape jam haha..lalu di tuangkan kicap manis pula dan di tuang lagi air selebih ye so tunggu la untk bape minit lagi..lepas 2 siap la untk di santap..ok santai...hehe
ha untk menu kedua pula pada hari ketiga ini adalah sayuran..maklum la vise versa kot..da ade daging kene la ade sayur2 baru seimbang..haaaaaaaaaaa...."sayur campur goreng berlemak-lemak gitu.." menjadi santapan..
~bawang putih dan cili boh
~udang kering
ha ramuan ini kite kasi lumat ye pembaca..dan di tumis tp jgn lupe plak bawang merah dan lada merah harus la di salai halus dan ditumiskan sekali..haha..di tarukkan garam dan gula secukup rasa tekak anda ye..hehe
~sayur kobis di salai halus
~sawi dan kacang potong sama2 saiz ikut kehendak anda
lansung di campur sama tumisan td yah...selepas beberapa ketika di campur pula sama santan..mmg lemak kick2..haha..
dan dihidangkan saat udah siap..haha
jadi emang ya udah selesai masakan hari ketiga maka diteruskan kepada hari keempat pulak ya..haha..menu lebih hebat if bole di katakan "spaghetti bolognese jowo style" haha..nice one...
so the ramuan is haha..adalah
~bawang kene ikut nisbah 1:4 makne ye if bawang merah 1 maka bawang putih emang kene letak 4 yah..
~jintan,ketumbar,lada hitam dan putih..
~udang kering
ramuan2 ini hendak la dilumat ye lumat sy bilang lalu ditumis ha gitu..ha tambahan potong dadu skali ye lada bangla atau name len ape ek lupe..haha..dan juga spaghetti paste warna putih yg da ade kat kedai..hihi.men tipu plak..so tumis smua 2 skali ye..ha garam dan gula jgn lupe plak kang tawar sape nk jawab..
~meat ball dan karot ikut pilihan sayur korg la ye..corn pn bole..ayam cincang
bahan2 ini hendak la disekali kan bersama dgn ramuan2 td ye..so biar die sebati la org omong gitu..haha..
lalu di campur kan air ikut sukatan tekak..if nk cair so lebih la air 2..if nk pekat so kurangkan air itu ya..haha..if ade orego boleh la letak sekali ye dan last skali kasi campur ama itu cheese la.haha baru ngam..nice da hidangkan spaghetti yg telaj direbus ok..
kelentang keletung kelinting haaaaaaaaa..rupe2 nya xsadar kita sudah di pnghujung rancangan..ish2..jadi selesai sudah program untuk 2 menu dalam 2 hari bersama sy chef wan dalam rancangan "masak memasak aahhh masaklah kau" jadi ketemu lagi untk len kali pnye episode kalau2 xterlupa nk mngupdate..so kepada anda yg menyinggah dan mmbaca percaya la rasa nusantara adalah lebih baik di perut kita ha cam mana 2...haha pk la sendiri..haha
daging msk kicap black pepper berhangin ke hangit??kakakaka...
ReplyDeletewah itu hangit kalau pembca sendir yg sgt bebal xth warna kicap ngan warna hangus hangit..wakakkaa
ReplyDeletekakakakaka...chef one ni sgt2 celupar ye mulut...
ReplyDeletebkn celupar pn..hahaa..ganash2 ckit jek..chef malaysia pertama ade muscle..wakakkakaka
ReplyDeleteeuwwwww...ade ke??bkn bdn kerempeng ke??hahahaha
ReplyDeletekerempeng pebenda ha!!..hahaha..eh2 gwe ni gantang kot..wakakak..ye sy keding..pendek2..nasib la saiz kanak2 if x mmg da kene luku2 da..ni nk jotos pn xsampai hati..haha..ok tuan2 dan puan2 stay tune di extra..haha..lusa kembali untk episode ke 3 pula..haha.ewahhhh santai dulu...
ReplyDeletechef nie ganas btol ("..ramuan2 ini hendak la di hempuk hingga lumat ye..")....x dpt ku bayang kn dapur nye mase tu..mst mcm kapal karam..haha =D
ReplyDeletehahaha..ape la sue ni..bkn ye dapo nk karam..org yg menumbuk 2 ha yg jd karam singh walia..abis bersajak nk menumbuk sehingga lumat.haha....kang xsedap plak xlumat.selamat mencube..hihih
ReplyDelete